Het verhaal van de asperges (1)

Dit vind ik één van leukste momenten in mijn keuken... De tijd van de asperges! Ik eet er minstens 2 maal per week en nee, wij worden dat niet beu ;-) In tegendeel, ik ontdek elke week nieuwe manieren om ze klaar te maken en ook tijdens mijn kookles op maandagavond ontbreken ze in deze periode van het jaar niet!

Al mijn kennis over deze lekkere groente wil ik dan ook graag vastleggen "op een wolk", zodat iedereen ervan kan meegenieten.

Dus laten we beginnen bij het begin...

Belgische asperges zijn super! De bijna-beste van de wereld! En in feite hoe dikker ze zijn, hoe beter!
Maar de allerallerbeste zijn de duinasperges van de alombekende aspergesboer, hier net over de grens, in het Franse Ghyvelde.

De duinasperges zijn iets zachter, precies iets zoeter van smaak. Mijn schoonvader maakt er ook geen punt van om van tijd tot tijd een ommetje te rijden en al dat lekkers mee te brengen.

Nu, of je de traditionele Mechelse asperges in huis haalt of de duinasperges, er zijn onnoemelijk veel manieren om ze klaar te maken en in de komende weken volgen mijn favorieten...

Maar eerst, hoe gaar je nu het allerbest asperges???

Dit is 1 van de gouden keukentips die ik van mijn chef leerde tijdens dit 1ste jaar van mijn koksopleiding.
Uiteraard was mijn lieve hubby wat terughoudend, want hij kende de smaak van de asperges die ik voorheen klaarmaakte en deze kon hem absoluut al bekoren. Afwachtende hubby dus... ;-)

Schil voorzichtig je asperges met een dunschiller, snijd het "kontje" er van af en leg je asperges in een ovenschaal. Ja, je leest het goed!
Koop éénmalig een liter druivenpitolie en zorg dat je asperges onderstaan in deze olie.
Zet de ovenschaal, met je asperges erin, in een oven van 90 à 100° C en dit voor een 45-tal minuutjes.
Controleer of de asperges beetgaar zijn door er met een scherp mes in te prikken en haal ze uit de oven.
Haal je asperges uit de olie en laat ze aflekken op keukenpapier.
En klaar is kees, tijd om op te dienen!

Ik kan je bijna beloven dat als je je asperges op deze manier hebt klaargemaakt, je dit nooit meer anders zou willen.
Ze verliezen NIETS aan smaak, proeven NIET naar de olie! Het is puur asperge dat je eet!

Bovendien moet je je olie niet weggooien. Als je ovenschaal is afgekoeld, plaats je deze gewoon in de koelkast tot de volgende keer dat je asperges maakt! (Je moet natuurlijk wel voor een maand of 2 een plaatsje vrijmaken in je koelkast...)
Mijn ovenschaal met olie staat al 1 maand in mijn koelkast en telkens gebruik ik het opnieuw.En vervolgens... Wat doe je met het afval (schillen en kontjes)?

Neem een grote kookpot, waarin je de schillen en kontjes doet en zet onder met water. Laat een 20-tal minuutjes koken. Vervolgens laat je alles afkoelen. Je vangt de aspergesbouillon op en je hebt een fantastische basis om soep mee te maken! Ik vries ze per liter in en kan er dan een heel tijdje nog aspergessoep van maken! Maar dat is voor de volgende keer!


Reacties

  1. Asperges zijn ook één van mijn lievelingsgroenten.De asperges-tijd haalt ook altijd mooie herinneringen op!
    Zelf(op aanraden van) heb ik ze ook al in olie gegaard en ik kan zeggen "héél lekker "
    Dank u wel voor de tip

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts

Instagram