Zachte sandwiches: op vraag van zoonlief

Wat hebben kinderen toch met wit brood (en chocolade en snoep en cola en chips...)??? Is dat een mutatie die in elke foetus plaatsvindt of hoe zit dat in elkaar???
Nu, die van mij, Jacques en Josephine dus, hebben ook die gen-mutatie meegemaakt in mijn buik en verkiezen wit brood boven gezond bruin brood met veel granen en pitten in. En zo'n paar keer per jaar geef ik daar aan toe en maak ik zelf WITTE sandwiches... Tot grote vreugde van mijn lieve zoon ;-) (Heb al geprobeerd om bruine zachte sandwiches te maken, maar het uitzicht en de kleur matchen niet met het idee van een sandwich, jammer genoeg... Van smaak waren ze wel heel lekker.)

Ik moet eerlijk toegeven dat er wel wat tijd inkruipt om dat zelf te doen en je dus een hele poos thuis moet zijn om aan deze opdracht te beginnen... Maar het is de moeite waard;-)

Ingrediënten:
Voor +/- 30 sandwiches

 • 1 kg bloem (Ik gebruik Frans Krokant Wit van Aveve)
 • 30 g droge gist (Type Bruggeman in zakjes)
 • 70 g suiker
 • 13 g zout
 • 130 g boter (Ik gebruik Alpro Bakken en Braden)
 • 530 g melk
 • 1 ei om een toplaagje aan te brengen voor ze oven ingaan om te bakken


Recept:
Ik heb thuis een Kenwood staan, en moet zeggen dat ik deze voor dit recept maar al te graag gebruik om het deeg te kneden. Natuurlijk kun je het ook met de handen doen, maar het is arbeidsintensief en het krijgt mijn volledige bewondering ;-)
Om het deeg te laten rijzen, gebruik ik mijn oven op 50°C. Dit is zo gemakkelijk!

 • Voeg alle ingrediënten (behalve het ei) samen en kneed een 15-tal minuten tot een mooie gladde deeg.
 • Laat 40 minuten rijzen in de oven.
 • Verdeel je deeg in stukjes van ongeveer 50 g.
 • Laat 15 minuten rusten onder een handdoek.
 • Keer de stukjes binnenste buiten en maak er mooi egale bolletjes van.
 • Laat opnieuw 15 minuten rusten onder een handdoek.
 • Rol ze, indien je dat zelf verkiest, langwerpig en leg ze op een met bakpapier bedekte ovenplaat. (Ik doe dat niet en leg onmiddellijk op een bakplaat)
 • Kluts het ei los en borstel op elke sandwich wat eimengsel om ze mooi glanzend te maken.
 • Laat ze opnieuw een 40-tal minuten in de oven rijzen op 50°C.
 • Neem ze uit de oven en leg er een handdoek over zodat je de oven nu op 230°C kan voorverwarmen.
 • Bak de broodjes 8 minuten in deze hete oven.

Indien je niet alle broodjes in 1 maal kunt bakken, laat je de 2de charge er maar een kleine 7 minuten in (je ziet het wel aan de kleur van je broodjes).
Smullen maar!Reacties

 1. beste ,

  bij het zoeken naar een recept voor bruine sandwiches kom ik op uw log terecht. Graag zou ik het recept van uw mislukte sandwiches ontvangen. Het is immers bijna onmogelijk een recept te vinden en u geeft aan dat uw recept lekkere sandwiches geeft. Dat het uitzicht iets minder is, is dan niet zo erg. Voor mij is het wel belangrijk dat ze een zachte korst (en zacht kruimà) hebben. Graag uw bevestiging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Barbara,

   ik heb eigenlijk hetzelfde recept gebruikt als hierboven, maar een ander soort bloem gebruikt, gewoon meel voor bruin brood. Zoals ik al schreef, waren ze van smaak goed, het echte sandwich-uitzicht was wat minder...
   Groetjes

   Verwijderen
 2. Gisteren je recept gevolgd (wel boter vervangen door zoutloze goeie boter en wat minder zout ingedaan): het was superlekker!
  Bedankt om dit recept te delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Debora!
  Super!
  Bedankt voor je berichtje en je tip ivm zout/boter! Volgende keer probeer ik het ook eens zo!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoelang blijven deze sandwiches mals? Kan je ze enkele dagen bewaren en hoe?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor dit fantastische recept!!! Ik heb het zojuist gebruikt maar er een sandwishbrood van gemaakt in de broodbakmachine. Prachtig resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super!
   Ik wens je nog een heel goed weekend toe!
   Groetjes,
   Catherine

   Verwijderen
 6. Wat mij wel opvalt is dat je het deeg eindeloos laat rijzen (dan 15 minuten dan weer 40). Als je de oven op 50 zet functioneert deze eigenlijk als rijskast (de meeste rijskasten gaan zelfs maar tot een graad of 30). Je legt een vochtige handdoek over de plastieke kom met deeg de eerste keer laat je het 40 minuten rijzen en de tweede keer ook 40 minuten. Sandwiches bakken de meeste bakkers 8 minuten dat klopt maar zij kunnen hun oven opwarmen tot een temperatuur van 350 dat is 100 graden meer dan een gewone huishoudoven. Wij bakken onze sandwiches meestal een 10-tal minuten op 240 graden. Voor de rest lijkt dit mij een zeer goed recept van sandwiches met droge gist. Alvast bedankt want ik was al enige tijd op zoek. Mathias.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste, ik vroeg me af waarom je u sandwiches laat rijzen in een oven van 50°c ??

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb dit recept reeds enkele keren gemaakt, en steeds worden de sandwiches 'warm' onthaald! Van de hoeveelheden in dit recept heb ik steeds 34 'bolletjes' van +/- 50 - 53 gram, welke we nooit in 1 keer op krijgen. De 'overschot' wordt dan in de diepvries gestoken, en na het ontdooien zijn ze nog even lekker!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts

Instagram