Stoofvlees

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot voor een jaar denk ik, nog nooit stoofvlees had klaargemaakt. Mama maakte dat vroeger zelden tot nooit klaar en wist dus in de verste verte niet hoe ik dat moest bereiden.

Tijdens een van onze vele gesprekken aan telefoon vertelde ze me opeens dat ze stoofvlees had gemaakt en dat het hen zo gesmaakt had, dat het water me eigenlijk wel in de mond kwam... Ik bedacht de smaak van frietjes en verse mayonaise erbij... Mmm...

Dus vroeg ik haar hoe ze dat had klaargemaakt en kwam tot de ontdekking dat haar versie heel eenvoudig is!
Toen ik mijn culinaire plannen aan mijn lieve hubby bekend maakte, vond hij dat wel ok, maar... Ik moest en zou varkensstoofvlees gebruiken! Uiteraard kreeg ik de nodige uitleg van het waarom het vlees van het varken en niet van het rund ;-) Varkensvlees heeft veel meer smaak en is zachter van structuur als het gegaard is! Dus trok ik naar de winkel en kocht de helft varkensvlees en de helft rundsvlees, daar ik volledig overtuigd wilde zijn van de deskundige uitleg van manlief! En ik moet hem gelijk geven... Hoewel het vlees in 1 pot samen werd klaargemaakt, haalde je zo de 2 soorten vlees er uit.
Ten huize Debaere-Tossens wordt het stoofvlees tot op vandaag dus uitsluitend met varkensvlees bereid!

Alvorens ik het recept meegeef, moet ik nog iets bekennen... Ik maak mijn stoofvlees klaar in een aarden pot in de oven... Alle ingrediënten bij elkaar en garen maar!

Ingrediënten:

 • 1 kg - 1,2 kg varkensstoofvlees
 • 1 flesje bruine Leffe
 • 1 potje wildfond (zo te koop in de winkel)
 • Sjalot en rode ui in ringen gesneden (mag ook gewone ajuin zijn)
 • 2 grote lepels perensiroop
 • Laurier, peper en zout
 • 2 sneetjes bruin brood met graantjesmosterd besmeerd


Recept:

 • Ik doe het vlees in mijn aarden pot en voeg er de rest van de ingrediënten aan toe, met bovenaan het brood met de mosterd.
 • Doe de deksel op je pot en plaats in een oven van 140°C.
 • Doordat je langzaam laat garen, zal het vlees sowieso mals blijven. Uiteraard moet je pot langer in de oven staan.
 • Ga geregeld eens kijken en roer eens alles om.
 • Neem de pot er na 2 u uit en laat het vlees rusten.

Daar ik dit steeds 1 of 2 dagen op voorhand klaarmaak, kunnen alle smaken zich goed vermengen. Warm op een zacht vuurtje op op je gewone kookplaat in een gewone kookpot. Kruid desnoods bij met peper en zout en misschien nog met een lepel perensiroop!

Ik heb het grootste formaat van deze aarden kookpotten. Als ik konijn klaarmaak, gebruik ik ze ook. Het is vooral heel eenvoudig als je alles in 1 pot in de oven kan steken en er alleen maar af en toe moet naar kijken en omroeren!

Reacties

Populaire posts

Instagram