Chocomousse

Vorig weekend hebben we met de hele familie thuis een grote barbecue georganiseerd. We waren met 20 personen, waarvan 11 volwassen, 6 tieners en 3 kinderen (waaronder mijn 2 kids).

Gedurende anderhalve dag hebben mama en ik de voorbereidingen getroffen en het resultaat was super, mede dankzij het schitterende weer!

Iedereen zag er fantastisch goed uit, allemaal blije gezichten, een jarige snoet... Wat moet je nog meer hebben...? Lekkere desserts als afsluiter ;-)

Behalve de 3,5 liter ijs die ik gedraaid had, de appelcrumble, een rabarbertaart en panna cotta van verse aardbeien, heb ik me laten verleiden door een receptje van Claudia uit haar 1ste boek "Claudia kookt voor vrienden".

Chocolademousse...

Mijn grootmoeder was een heldin in het maken van chocomousse... Jammer genoeg weten mama noch ik hoe zij het precies klaarmaakte. Maar dit recept verdient absoluut een zeer positieve vermelding! Het is bovendien zeer eenvoudig te maken! Bij deze, bedankt aan Claudia!

Dit zijn grote hoeveelheden. Je kunt zelf alles aanpassen aan het aantal personen waarvoor je de schuim nodig hebt!

Ingrediënten:

 • 1l volle room
 • 12 eiwitten (de dooiers kun je gemakkelijk voor andere bereidingen gebruiken, ik gebruik ze om ijs te maken)
 • 600 g fondant chocolade

Recept:

 • Klop 800 ml room stijf en zet in de koelkast.
 • Klop de eiwitten stijf en zet eveneens in de koelkast.
 • Smelt de chocolade met de 200 ml overgebleven room op een zacht vuurtje. Blij er steeds goed in roeren. Je kunt dat ook au bain-marie doen, maar ik vind dat te moeilijk en te onhandig. Jij bepaalt zelf hoe dat het liefste doet.
 • Als de chocolade mooi gesmolten is, spatel je er eerst de opgeklopte room door.
 • Vervolgens spatel je voorzichtig de eiwitten eronder tot je een egale massa krijgt..
 • Zet weg in de koelkast.


Ik maak chocomousse (deze of een andere versie) steeds een dag op voorhand. Ervaring leerde me dat het 's anderendaags beter smaakt ;-)Reacties

 1. Het was inderdaad een super geslaagde barbecue.
  Veel nieuwe smaakervaringen en de desserts waren zeker de verplaatsing waard !

  Mijn moeder , hare chocomousse, is onvergetelijk, maar helaas zoals Cathérine zei,we weten niet precies hoe ze hem maakte.
  Ze maakte hem met Boudoirs koekjes, geparfumeerd met Cointreau en zo zal ik hem zondag voor de kermis in Moelingen ook maken, uit dankbaarheid voor deze genetische erfenis.
  Ik vind het idee van mijn dochter,haar kookblog,super.Er zijn zo veel dingen,die ik aan mijn moeder nog zou willen vragen ...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts

Instagram